onsdag 8 april 2009

Fjodor Dostojevskij, Brott och straff


Raskolnikov, en fattig student i S:t Petersburg, fattar ett beslut om att mörda pantlånerskan. I stundens hetta begås misstag och även pantlånerskans syster drabbas av Raskolnikovs yza. Efter mordet faller han in i en djup febersjukdom och under hans tillfrisknande får läsaren följa Raskolnikov genom S:t Petersburg i hans möten med andra människor ohc polisens utredning kring brottet. Raskolnikov möter så småningom också en kvinna, Sonja, som han förälskar sig och till slut avslöjar sin gärning för. Han lovar henne att ang sig själv, vilket han också gör, han blir dömd och får avsitta sin tid i arbetsläger.

Raskolnikovs världsbild är snedvriden och han ser på sina medmänniskor som skruvade främlingar. Hans gärning är ett illdåd, han mördar pantlånerskan på märkliga grunder som verkar ty sig vara mer ett dåd som han utför bara för att visa att han kan bemästra liv och död. Trots att han aldrig uttalar någon ånger för det han gjort verkar han lida oerhört efter mordet, delvis på flykt undan polis och i oro för att hans nära ska avslöja honom. Kvalen blir han straff.

En fantastisk roman med oförtjänt dåligt rykte. Den är inte alls så svårmodig och tung som den sägs vara. En av de romaner som satt som djupast spår i mig, jag kommer aldrig att glömma den!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar